In general, perceptia publica majoritara este aceea ca femeile si barbatii isi doresc lucruri diferite de la locul lor de munca si de la cariera. Dar un studiu realizat si publicat anul acesta de organizatia Catalyst, impreuna cu Institutul pentru Familii si Munca, arata ca s-a produs o mutatie care va da un nou curs relatiilor de munca din viitor.
Vechea perceptie se baza (si) pe controversatul "paradox al muncitorului de sex feminin multumit", stabilit printr-un studiu din 1982 (Crosby). Desi, in general, femeile au parte de joburi mai prost platite, de conditii de munca inferioare, au mai putina autonomie si responsabilitate - deci mai putina autoritate decat barbatii -, ele sunt la fel de multumite ca si acestia de locul lor de munca (Thomas Buchanan, The Paradox of the Contented Female Worker in a Human Services Organization - presented at the annual meeting of the American Sociological Association, Atlanta, Aug. 16, 2003).
In 2005, un grup de economisti americani a incercat sa dea o explicatie acestui paradox, printr-un experiment efectuat la Pittsburgh. Cercetatorii Muriel Niederle de la Universitatea din Stanford si Lise Vesterlund de la Universitatea din Pittsburgh au imaginat un concurs pentru un grup de barbati si femei. Fiecare a fost pus sa faca, individual, cat mai multe adunari de seturi de cate 5 numere date timp de 5 minute. Pentru fiecare raspuns corect, se primeau 50 de centi. Apoi, s-a trecut la intreceri directe, in grupuri de cate 4 concurenti. Castigatorii primeau 2 dolari de fiecare raspuns corect, in timp ce invinsii nu primeau nimic. La ambele runde, si barbatii, si femeile au obtinut rezultate la fel de bune. Dar cand s-a oferit sansa unei a treia runde - in care puteai fie sa castigi mult mai multi bani, fie sa pierzi tot ce aveai deja -, marea majoritate a femeilor a refuzat sa mai participe. Barbatii in schimb, chiar si