Guvernul belarus a anunţat că mai mult de 500 de fabrici industriale controlate de stat vor deveni în trei ani societăţi pe acţiuni Analiştii consideră că acest demers face parte dintr-un Guvernul belarus a anunţat că mai mult de 500 de fabrici industriale controlate de stat vor deveni în trei ani societăţi pe acţiuni
Analiştii consideră că acest demers face parte dintr-un târg politic al preşedintelui belarus, pentru a obţine susţinerea politicii sale în Europa.
Această listă, formată din 519 societăţi, "este un semnal care arată că ţara este gata să intensifice procesul de privatizare", a spus viceministrul belarus al economiei, Tatiana Starcenko. "O decizie asupra unei posibile vânzări de acţiuni va fi luată pentru fiecare caz în parte.
Ea va depinde de propunerile investitorilor", a spus aceasta, adăugând că Belarusul are mare nevoie de investiţii străine directe. Acestea au fost de 617 milioane de dolari în primul trimestru al anului, ceea ce reprezintă 1,7% din toate investiţiile în economia belarusă.
Pe listă figurează mai ales uzinele de automobile (BelAZ şi cea din Minsk), uzine de tractoare, de maşinării, de transport petrol, precum şi societăţi din industria militară.
Investitorii ruşi, favoriţi
"Este un gest simbolic. Probabil că investitorii ruşi vor fi găsiţi pentru cele mai atractive societăţi", a spus un analist independent. Această decizie "face parte dintr-un târg politic al ultimului dictator din Europa, pentru a obţine susţinerea politicii sale de către Uniunea Europeană şi pentru a convinge Rusia să continue să-i furnizeze resurse la preţ redus", a subliniat el. Minskul beneficiază din plin de extinderea sectorului energetic rus spre Europa.
În primul rând, ca ţară de tranzit pentru petrol şi gaze, apoi graţie capacităţilor de rafinare, industriei chimice, agriculturii şi, nu în ultimul rând, dato