» Anuntarea intentiei premierului israelian Olmert de a demisiona a deschis oficial cursa pentru succesiunea la conducerea partidului Kadima si a guvernului, provocand ingrijorare cu privire la soarta procesului de pace cu palestinienii.
Premierul israelian Ehud Olmert, subiect al unei anchete de coruptie cu acuzatii grave, a pus capat speculatiilor si zvonurilor care dureaza de cateva saptamani, anuntand oficial, miercuri seara, ca va demisiona de la conducerea guvernului dupa ce partidul sau, Kadima, isi va alege un nou lider. Anuntul a fost facut in ultima zi a sesiunii de vara a Knessetului (parlamentul israelian), aleasa si de comisia electorala a Kadima pentru a anunta oficial data stabilita pentru alegerile de partid: 17 septembrie.
Potrivit legii israeliene, presedintele Shimon Peres il va desemna pe noul lider al Kadima (principala formatiune din Knesset) sa formeze un nou guvern, in termen de 42 de zile. Daca acesta nu va reusi, Peres ar putea sa numeasca un alt premier sau ar putea sa il mentina in functie chiar pe Olmert pana la termenul normal al urmatoarelor alegeri parlamentare, care ar fi 2010, ori, cel mai probabil, pana la convocarea de alegeri anticipate, in februarie sau martie 2009.
Retragerea lui Olmert a fost salutata de principalii candidati la conducerea Kadima, actualul ministru de Externe, Tzipi Livni, si actualul vicepremier si ministru al Transporturilor, fost ministru al Apararii si sef al Statului Major al armatei israeliene, Shaul Mofaz, care si-au lansat deja campaniile, anuntandu-si optiunile in privinta strategilor: Arthur Finkelstein (care a colaborat si cu premierul roman, Calin Popescu Tariceanu) pentru Mofaz, respectiv Reuven Adler si Eyal Arad (care l-au ajutat pe Ariel Sharon sa ajunga premier) pentru Livni.
Datorita reputatiei sale integre intr-o tara in care scandalurile de cor