Dacă în urmă cu un an o fiolă de ser fiziologic costa un leu, acum aceeaşi fiolă se vinde cu cinci lei Multe din preparatele injectabile, precum penicilina sau moldaminul, nu costă mai
Dacă în urmă cu un an o fiolă de ser fiziologic costa un leu, acum aceeaşi fiolă se vinde cu cinci lei
Multe din preparatele injectabile, precum penicilina sau moldaminul, nu costă mai mult de 1 leu bucata. O fiolă de ser necesar diluării costă de cinci ori mai mult.
De aproape un an, românii cumpără la preţuri de lux serul fiziologic, adică apă cu sare, pentru a distila antibioticele injectabile.
Cei care nu-şi permit să plătească 25 de lei pe o cutie cu cinci fiole au căutat şi au găsit o soluţie mai ieftină: serul fiziologic perfuzabil, care costă în jur de 4 lei punga de 500 ml. Însă acesta se găseşte mai greu în farmacii.
Ministerul Sănătăţii, cu mâinile legate
De la mai mulţi farmacişti am aflat că pe piaţă se comercializează numai fiole de ser fiziologic marca Zentiva, un grup farmaceutic internaţional care a preluat în 2005 compania românească Sicomed.
Faptul că Zentiva este singurul producător din România de ser fiziologic la fiole ne-a fost confirmat şi de farm. Magdalena Bădulescu, preşedinta Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Potrivit acesteia, în momentul de faţă nu mai există un alt producător sau importator pe acest segment de piaţă.
Magdalena Bădulescu ne-a explicat că, având în vedere caracterul de OTC (medicament eliberat fără prescripţie medicală) al acestui produs, compania producătoare poate stabili orice preţ doreşte, fără a exista vreun control din partea Ministerului Sănătăţii.
"Să ştiţi că, indiferent dacă ar mai apărea alţi producători sau importatori de ser fiziologic, preţurile nu vor scădea", a punctat farm. Bădulescu. Contactată telefonic, Mihaela Gegea, consilier la Consiliul Concurenţei, a c