Ce n-a distrus Vezuviul în anul 79 d.Hr. a distrus civilizaţia noastră. Oraşul Pompei, unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din întreaga lume, a ajuns vandalizat de hoţi, răvăşit de turişti şi abandonat de autorităţi.
Ce n-a distrus Vezuviul în anul 79 d.Hr. a distrus civilizaţia noastră. Timpul a stat în loc aproape 2.000 de ani. Oraşul Pompei, unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din întreaga lume, a ajuns vandalizat de hoţi, răvăşit de turişti şi abandonat de autorităţi.
Erupţia vulcanului Vezuviu în urmă cu aproape 2.000 de ani a îngropat, sub un strat gros de cenuşă şi materiale toxice, oraşul Pompei. Secole de-a rîndul, trupurile neînsufleţite ale celor care şi-au pierdut viaţa atunci şi clădirile ciuntite de exploziile puternice şi repetate ale vulcanului au fost păstrate aproape intacte. În ultimul secol însă, oamenii parcă şi-au pierdut interesul pentru cel mai interesant sit arheologic din Italia şi chiar din lume.
Neglijenţă
Vizitatorii care trec pragul oraşului dezgropat din cenuşă – în fiecare zi vin aici 2,5 milioane de turişti – privesc nepăsători la starea de degradare a ruinelor şi chiar participă la distrugeri (de exemplu, mii de maşini sînt parcate în zone interzise), responsabilii sitului arheologic neglijează locul din lipsa banilor, iar soarele şi ploaia îşi fac de cap printre rămăşiţele clădirilor de odinioară.
Totul se duce de rîpă, chiar dacă o decizie, de anul acesta, a statului italian a impus “stare de urgenţă” pentru salvarea acestor locuri (guvernul a alocat de urgenţă fonduri speciale şi a cerut în mod expres instaurarea unor măsuri de siguranţă pentru protejarea sitului). Singurii cărora le pasă – arheologii şi istoricii artei – au avertizat îndelung – fără nici un rezultat – asupra stării degradante a ruinelor: asupra faptului că frescele încep să dispar