În satele de lângă Sibiu, o italiancă a început „amprentarea“ caselor săseşti - locuite în proporţie mare şi de romi -, enervată de felul în care sătenii alterează imaginea tradiţională a locuinţelor lăsate moştenire de populaţia de origine germanică. Giovanna Bassetti împreună cu soţul său, Paolo, manager la Silcotub Zalău, şi cu Giorgio Ficcarelli, unul dintre reprezentanţii Comisiei Europene în România, au început o campanie de „educare“ a locuitorilor prin care încearcă să-i facă să renunţe la termopane, la tabla de pe acoperişuri şi la culorile ţipătoare cu care îşi renovează aceştia pereţii.
„Expaţii“ au reuşit până acum să-i convingă pe primarii din 16 sate să semneze un manifest pentru recondiţionarea tradiţională a caselor săseşti, dar speră ca în final să impună o lege pentru reglementarea acestui lucru.
Italienii au împroprietărito familie de romi
Fost cercetător naturalist, Giovanna Bassetti şi-a cumpărat mai întâi o casă în Copşa Mare, sat care aparţine comunei Biertan - una dintre primele aşezări germanice din Ardeal cunoscută pentru cetatea medievală şi biserica fortificată care adună mii de turişti anual. A luat-o de la primărie, după ce le-a găsit romilor care locuiau în chirie un alt adăpost.
„Când am venit prima dată, ne-a plăcut foarte tare această casă şi am început să căutăm posibilităţi să o cumpărăm. Am descoperit că aparţinea primăriei din Biertan, dar nişte romi locuiau în ea. Primarul era gata să ne-o dea, dar numai dacă găseam o soluţie pentru romi. Aşa că am găsit o casă pentru ei, am cumpărat-o, ei au devenit proprietarii acelei case, ceea ce a fost un noroc pentru ei. N-au avut nicio problemă în a accepta schimbul şi apoi am cumpărat noi casa de la primărie, am restaurat-o şi acum locuim în ea“, povesteşte italianca.
Încăpăţânareameşterilor locali
Expaţii au lua