Politia sustine ca o campanie inceputa recent a convins deja o parte a bucurestenilor sa renunte la obiceiul de a mai da bani cersetorilor. O parte dintre bucuresteni au inceput deja sa renunte la obiceiul de a mai da bani oamenilor strazii pe care-i intalnesc. Autoritatile pun acest fapt pe seama declansarii, in iunie, a campaniei „Print si cersetor“, o tentativa a Politiei Capitalei de a reduce fenomenul de cersetorie.
Momentul lansarii era cum nu se putea mai nimerit. Romanii tocmai aflasera stupefiati povestea unui cersetor care, in doar trei zile „lucratoare“ prin statiile de metrou, reusise sa depuna la CEC suma de 1.000 de lei. Ce au putut afla oamenii de pe afisele ce-au impanzit Bucurestiul? Ca un om al strazii din Capitala ajunge la un venit lunar de aproape 1.000 de euro. Sau, intr-o formulare mai apropiata de sistemul american de renumerare al muncii, dupa numarul de ore lucrate, cersitul aduce 30 de lei la fiecare 60 de minute.
Demersul autoritatilor de a reduce cersetoria si-a gasit sprijin si in opinia publica. Una dintre pozitiile cele mai vehemente in acest sens este cea a lui Mircea Diaconu, interpretul rolului principal in filmul „Filantropica“, productie ce trateaza chiar problema cersetoriei. Potrivit acestuia, in Bucuresti, „exista o gramada de persoane, in spatele cersetorilor, care exploteaza mila trecatorilor“.
Desi Codul Penal pedepseste cersetoria cu pana la trei ani de inchisoare, magistratii prefera sa-i „ierte“, in general, pe oamenii strazii retinuti, dandu-le doar o amenda. Motivul: faptele acestora nu constituie pericol social.
Integral in Evenimentul Zilei Politia sustine ca o campanie inceputa recent a convins deja o parte a bucurestenilor sa renunte la obiceiul de a mai da bani cersetorilor. O parte dintre bucuresteni au inceput deja sa renunte la obiceiul de a mai da bani oamenilor straz