În mai puţin de opt ani, în capitala chineză au fost construite unele dintre cele mai spectaculoase edificii ale lumii moderne, care au spulberat recorduri peste recorduri Cheltuielile
În mai puţin de opt ani, în capitala chineză au fost construite unele dintre cele mai spectaculoase edificii ale lumii moderne, care au spulberat recorduri peste recorduri
Cheltuielile Beijingului, de 2,5 ori mai mari decât cele făcute de Grecia în 2004, sunt de departe cele mai mari din istoria J.O. Informaţia este furnizată de "Foreign Policy".
Dintr-un total al cheltuielilor de 40 de miliarde de dolari, 35 miliarde de dolari au costat cele 34 de noi rute de autobuz şi cinci linii noi de metrou, 1,8 miliarde pentru construcţii şi renovări de clădiri. În total, pentru ridicarea noilor edificii a fost nevoie de trei milioane de tone de oţel, dintre care 110.000 de tone a necesitat numai stadionul Cuibul de Pasăre.
Situat în nordul Beijingului, Cuibul de Pasăre a fost ultima arenă olimpică, din cele 37, la care s-au încheiat lucrările de construcţie, din cauza complexităţii sale arhitectonice, fără precedent. Stadionul are suprafaţa de 204.000 metri pătraţi şi capacitatea de 91.000 de locuri.
Valorile tradiţionale, ocolite
Proiectul, cu un contur exterior în formă de şa de cal şi cu forma interioară de castron, a ridicat greutăţi nemaiîntâlnite pentru constructori. Sudurile stadionului totalizează 320 de kilometri, în timp ce "cuibul" cu "paie" a necesitat în totalitate 42.000 de tone de oţel.
Un adevărat miracol în istoria arhitectonică, construcţia rezistă la un cutremur de magnitudine 8,0 pe scara Richter şi are un termen de garanţie de 100 de ani.
"Cuibul de Pasăre" a fost proiectat în comun de compania elveţiană Herzog&Meuron Architekten şi Grupul pentru Design şi Cercetare Arhitectonică din China. Unele voci consideră că stadi