Televiziunile generaliste din Romania culeg roadele efortului sustinut de spalare a creierelor telespectatorilor. Au fost atat de eficiente incat, iata, efectul le depaseste asteptarile si incepe sa devina amenintator chiar pentru ele.
Daca ne uitam la topul audientelor pe baza datelor furnizate de GFK pe perioada 1-26 iulie, dat publicitatii de Iulian Comanescu, ne infioram: 1. Pro TV: 229000;2. Antena 1: 142000;3. OTV: 100000;4. Realitatea TV: 91000; 5. Acasa: 89000; 6. TVR 1: 70000; 7. Antena 3: 61000; 8. Prima TV: 600009; Kanal D: 4800010; National TV: 35000.
O televiziune de apartament, daca nu chiar de garsoniera, troneaza pe locul al treilea al topului, cu aproape jumatate din audienta liderului si sufland serios in ceafa Antenei 1.
Ea devanseaza nu numai Realitatea TV si Acasa, doua posturi de nisa, dar de o incomparabila calitate si anvergura, ci, mai ales, TVR1.
Explicatiile acestei ascensiuni a OTV sunt mai multe, unele tinand de ansamblul audovizualului, altele de prestatia televiziunii lui Dan Diaconescu.
Televiziunile din Romania au scazut non stop stacheta calitatii propriilor productii. In goana dupa audienta sigura si rapida, poporului i-au fost servite numai emisiuni facile, unele de-a dreptul imbecile.
Ele sunt digerabile fara vreun efort intelectual si ofera satisfactie la nivelul cel mai scazut - "ne radem" tamp cu ochii pierduti in ecran si fara nicio tresarire in circumvolutiuni.
Vulgaritate, cateva fese descoperite, sanii la vedere, glume proaste cu tenta sexuala, daca nu chiar porno, ceva violenta si mult, imens de mult, penibil sunt ingredientele retetei de succes, folosite copios in toate proportiile imaginabile.
Succesul a fost tot mai mare pe masura scaderii calitatii, iar publicul euforic, drogat cu tampenie, s-a obisnuit cu tot mai putin. @N_