In satele de langa Sibiu, o italianca a inceput „amprentarea“ caselor sasesti - locuite in proportie mare si de romi -, enervata de felul in care satenii altereaza imaginea traditionala a locuintelor lasate mostenire de populatia de origine germanica. Giovanna Bassetti impreuna cu sotul sau, Paolo, manager la Silcotub Zalau, si cu Giorgio Ficcarelli, unul dintre reprezentantii Comisiei Europene in Romania, au inceput o campanie de „educare“ a locuitorilor prin care incearca sa-i faca sa renunte la termopane, la tabla de pe acoperisuri si la culorile tipatoare cu care isi renoveaza acestia peretii.
„Expatii“ au reusit pana acum sa-i convinga pe primarii din 16 sate sa semneze un manifest pentru reconditionarea traditionala a caselor sasesti, dar spera ca in final sa impuna o lege pentru reglementarea acestui lucru.
Italienii au improprietarit o familie de romi
Fost cercetator naturalist, Giovanna Bassetti si-a cumparat mai intai o casa in Copsa Mare, sat care apartine comunei Biertan - una dintre primele asezari germanice din Ardeal cunoscuta pentru cetatea medievala si biserica fortificata care aduna mii de turisti anual. A luat-o de la primarie, dupa ce le-a gasit romilor care locuiau in chirie un alt adapost.
„Cand am venit prima data, ne-a placut foarte tare aceasta casa si am inceput sa cautam posibilitati sa o cumparam. Am descoperit ca apartinea primariei din Biertan, dar niste romi locuiau in ea. Primarul era gata sa ne-o dea, dar numai daca gaseam o solutie pentru romi. Asa ca am gasit o casa pentru ei, am cumparat-o, ei au devenit proprietarii acelei case, ceea ce a fost un noroc pentru ei. N-au avut nicio problema in a accepta schimbul si apoi am cumparat noi casa de la primarie, am restaurat-o si acum locuim in ea“, povesteste italianca.
Integral in Evenimentul Zilei In satele de langa Sibiu, o ita