Din Italia
Taietei cu vinete si rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete potrivit de mari (a circa 200 g), sare, 750 g rosii de gradina, 2 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline, piper proaspat macinat, 400 g taietei lati, 100 g branza de oaie (veche), 2 fire de busuioc.
Mod de preparare: * Se spala vinetele, se sterg cu un servet si se taie felii (pe lung). Se sareaza si se lasa sa zemuiasca. * Se oparesc rosiile (crestate la un capat), se clatesc cu apa rece, se curata de pielita si se taie bucatele. * Se curata usturoiul, se toaca marunt si se dunstuieste in 2 linguri de ulei incins. Se adauga rosiile (cu zeama cu tot), se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba 20 de minute la foc potrivit. * Se zvanta feliile de vanata cu hartie absorbanta si se taie cubulete. Uleiul ramas se incinge in alta tigaie si se prajesc in el vinetele, circa 4 minute, intorcandu-le pe toate partile. * Se amesteca vinetele cu rosiile, se sareaza si se pipereaza. * Se fierb taieteii al dente in multa apa cu sare, se scurg, se toarna peste ei sosul, se presara deasupra branza rupta bucatele si frunzulitele de busuioc si se servesc imediat.
Din SPANIA
Pui cu sos de migdale
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui spalat si curatat (de 1,2 - 1,5 kg), 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 lingura faina, 200 ml vin alb, 200 ml zeama concentrata de carne de pasare, 1 priza nucsoara rasa, 1 priza sofran, 1 foaie de dafin, sare, piper proaspat macinat, 60 g migdale decojite macinate, 2 galbenusuri fierte, 1/2 lamaie.
Mod de preparare: * Se taie puiul in 6-8 bucati, se zvanta si se prajeste - intr-un ceaun - pe toate partile, pana ce se rumeneste frumos. * Se adauga ceapa si usturoiul curatate si tocate marunt si se dunstuiesc pana ce devin sticloase. Se presara cu faina, se sting cu vinul