Fondul avea la finele anului trecut active de circa 3,8 miliarde de euro
Printre „pretendenţi“ se numără Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JP Morgan Chase
La startul competiţiei pentru administrarea activelor de aproape patru miliarde de euro ale Fondului Proprietatea (FP) s-au aliniat 28 dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume.
FP, creat pentru a putea despăgubi persoanele care şi-au pierdut bunurile în timpul comunismului şi nu pot fi despăgubite direct, prin retrocedarea acestora, urmează să fie listat pe bursa locală la începutul anului viitor, administratorul urmând să fie decis, prin licitaţie, în luna noiembrie. Motivele atractivităţii sunt activele consistente, de circa 3,8 miliarde de euro la ultima evaluare, şi faptul că deţine pachete substanţiale în unele dintre cele mai mari companii din România, printre care se numără Petrom, Poşta Română, complexurile energetice Rovinari şi Turceni, Transgaz, Transelectrica sau Hidroelectrica. Printre criteriile de selecţie a băncilor interesate să se ocupe de administrarea FP era subliniat faptul că doritorii trebuie să facă dovada faptului că au administrat fonduri de investiţii cu active de cel puţin patru miliarde de euro, adică puţin mai mult decât valoarea Fondului la sfârşitul anului trecut.
Lista băncilor interesate să administreze FP cuprinde cele mai mari nume din lume, când vine vorba despre bănci de investiţii: Morgan Stanley, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank. În lista cu 28 de cereri de participare la licitaţie se găsesc şi grupuri financiare puternice care sunt deja prezente pe piaţa locală, cum ar fi Societe Generale, care deţine BRD; Allianz, ING, Raiffeisen, OTP sau BCR, care aparţine grupului austriac Erste. După pierderile de miliarde de euro datorate crizei americane şi care a dus la căderea capetelor unora dintre cei mai importanţi banch