De ce este atât de uşor să ne îngrăşăm şi atât de greu să scăpăm de surplusul de grăsime? Lupta împotriva kilogramelor a devenit o problemă mondială. Nutriţioniştii încearcă să
De ce este atât de uşor să ne îngrăşăm şi atât de greu să scăpăm de surplusul de grăsime? Lupta împotriva kilogramelor a devenit o problemă mondială. Nutriţioniştii încearcă să detalieze secretele metabolismului şi să ne avertizeze în legătură cu pericolele regimurilor drastice de slăbire.
S-ar putea spune că nu este nimic mai simplu decât să scapi de kilogramele în plus: urmezi un regim de slăbire. Însă mecanismul slăbirii nu este unul tocmai simplu.
Unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti francezi, Jacques Fricker, doctor în ştiinţe medicale, nutriţionist la Spitalul Bichat din Paris şi cercetător la Institutul naţional de sănătate şi cercetări medicale din Franţa (Inserm), a explicat, într-un interviu acordat publicaţiei "Le Point", subtilităţile şi capcanele unui regim de slăbire.
A slăbi sănătos, arată J. Fricker, înseamnă să răspundem la întrebarea "de ce şi cu cât trebuie să slăbească o persoană", să ne asigurăm că este într-adevăr necesar să slăbească, că este într-adevăr momentul potrivit pentru a slăbi şi să găsim soluţia cea mai bună pentru fiecare în parte.
Caloriile nu au aceeaşi valoare
Deşi pare că toate caloriile au aceeaşi valoare nutriţională, lucrurile nu stau tocmai aşa. Aceasta deoarece nu toate îngraşă în aceeaşi manieră. Înainte de a fi utilizate de organism, o parte a acestor calorii este arsă. "Biletul de intrare" în organism diferă. Stocarea grăsimilor alimentare (lipidelor) în ţesutul adipos consumă doar 4% din valoarea calorică a lipidelor.
Transformarea glucidelor (zaharurilor) în grăsimi este ceva mai scumpă: 26% din valoarea calorică este disipată sub formă de căldură, atât timp cât nu sunt acumulate sub formă d