Zeci de mii de gospodării au fost ridicate haotic în zonele inundabile, iar locuitorii lor riscă oricând să fie luaţi de ape. Sursa: Mediafax
Din cauză că guvernanţii s-au mulţumit doar „să cârpească“ pagubele produse de inundaţiile ultimilor 40 de ani, o parte însemnată a populaţiei României trăieşte cu frica-n sân. Asemenea meşterului Manole, fiecare guvern s-a mulţumit să plătească, an de an, pentru reconstrucţia caselor şi pentru materialele aferente, în loc să decidă strămutarea localităţilor cu pricina, deşi inundaţiile se produc cu o frecvenţă mult mai mare, în anii din urmă.
Numai în ultimul deceniu, sute de localităţi au fost distruse de apele revărsate, dar în foarte puţine cazuri ele au fost reconstruite în alte locuri mai greu inundabile. Din 1962 şi până în prezent, peste 225.000 de case au fost măturate de ape, sute de români pierzându-şi viaţa doar pentru că locuiau în zone inundabile.
„Sunt de acord custrămutarea localităţilor“
În momentul de faţă, există aproximativ 78.000 de construcţii ridicate ilegal în zonele inundabile din întreaga ţară, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Stat în Construcţii. „Dintre acestea, 4.830 au fost ridicate după 1991, fără autorizaţie de construire“, precizează şeful ISC, Dorina Nicolina Isopescu. În ele îşi duc traiul sute de mii de români, care pot fi luaţi de ape la o inundaţie mai puternică. Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Paul Victor Dobre, responsabil cu gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivel naţional, este de acord că în zonele respective n-ar fi trebuit să existe aşezări umane:
„Mai mult, sunt de acord şi cu strămutarea localităţilor care acum sunt lovite din ce în ce mai des de inundaţii“. În ce-i priveşte pe locuitorii celor 13 localităţi, Paul Victor Dobre spune că mai mult nu se putea face