S-a incheiat o epoca in istoria Romaniei, in general, si a presei, in special. BBC Romania si Europa Libera Romania au amutit. Ca o imensa ironie a sortii, au disparut pentru ca au invins. Finantatoarele celor doua posturi, guvernele Marii Britanii si SUA, au decis ca investitia nu se mai justitifica avand in vedere ca democratia din Romania nu mai este pusa in pericol, acea democratie in numele careia cele doua posturi au fost create si pentru care au luptat aprig in timpul comunismului, dar si in tulburii ani 90.
Este un motiv pentru care decoratia primita de la presedintele Traian Basescu se justifica pe deplin, acelasi motiv pentru care Ion Iliescu a evitat, de altfel, cat a putut si sub tot felul de pretexte recunoasterea meritelor celor care l-au contestat ani de zile politica.
Asadar, istoric vorbind, BBC Romania si EL Romania au invins si, ca urmare, au disparut pentru nu mai erau necesare. Insa in peisajul presei romanesti ele, mai ales BBC, lasa un loc liber care nu va fi umplut prea curand.
Sectia romana a BBC a fost o scoala de jurnalism cu mult mai valoroasa decat toate facultatile de profil din Romania luate la un loc si ridicate la patrat. Toti cei ajunsi acolo au invatat sa-si faca meseria in acord cu standarde atipice, din nefericire, presei din Romania.
Sunt profesionisti care poarta, fara exceptie, aceeasi marca- viziunea complexa, grija pentru detalii, obsesia documentarii. Produsele lor, mai inspirate sau nu, erau in mod cert temeinice, adica documentate, complete, cu abordari inteligente si acoperind obligatoriu toate punctele de vedere.
Nu discut aici despre derapajele de care au fost acuzati mereu si de o anumita diluare a calitatii dupa exodul masiv ce a urmat concedierii lui Traian Ungureanu. Sunt, probabil, intr-o oarecare masura justitificate, macar in masura in care jurnalistii s