Plante in loc de pilule
Mic ghid terapeutic
Uitate timp de multi ani, esentele aromatice au devenit din nou, pentru cercetatori si pentru o mare parte a opiniei publice, niste vedete in materie de terapeutica. Confruntati cu accidentele din ce in ce mai frecvente, provocate de numeroasele medicamente agresive, multi bolnavi nu mai doresc sa fie tratati decat prin mijloace terapeutice naturale, in cadrul carora la loc de cinste trebuie puse plantele si esentele lor.
Daca medicii si opinia publica redescopera abia in ultima vreme valoarea terapeutica a plantelor si esentelor aromatice, utilizarea lor in scopuri de sanatate este la fel de veche ca lumea. Practic, nu exista alte tratamente atat de vechi precum fito si aromaterapia si nici care sa fi dat atatea dovezi despre eficienta lor.
Suntem in epoca sulfamidelor, a antibioticelor, a hormonilor si a produselor de sinteza, cu denumiri rasunatoare, benefice in mare parte organismului uman, dar care dezvolta mai toate reactii adverse dintre cele mai diverse si greu de contracarat. De aceea, o propunere de utilizare a unei metode terapeutice eficiente si spectaculoase, bazata exclusiv pe plante si uleiurile lor esentiale, vine cu siguranta in sprijinul celor care cred in legitimitatea, perenitatea si revenirea in prim-plan a medicatiilor naturiste. "Multe lucruri dintre cele de mult uitate vor reveni la viata", spunea candva Horatiu.
Indicatii terapeutice in utilizarea uleiurilor esentiale (aromatice)
* Anason verde - balonari, dispepsii nervoase, vomismente, migrene digestive, ameteli, colici la copii, palpitatii, spasme bronsice, astm, tuse, dismenoree, insuficienta lactica.
* Bergamotier - antiseptic general si antispastic, inapetenta (lipsa poftei de mancare), colici intestinale, paraziti intestinali.
* Borneol - neurastenie, depresie, stimulant a