Averea Regelui Mihai I, redobandita in urma retrocedarilor din ultimii ani, ar putea sa-l propulseze pe fostul suveran intr-o pozitie fruntasa din topul celor mai bogati romani. Patru castele cu un total de peste 450 de camere, aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil in Versoix-Elvetia, un imobil si terenuri in Poiana Tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal, zeci de km de drumuri forestiere etc. Valoarea reala a tuturor acestor bunuri, reintrate in proprietatea Regelui Mihai, este inca necunoscuta.
Ea poate fi doar aproximata deoarece, spre exemplu, in cazul unuia dintre castele (Peles) nu poata fi facuta usor o astfel de evaluare, daca tinem cont de faptul ca valoarea de patrimoniu a acestuia este… inestimabila. Cu toate acestea, avocatii Casei Regale au cazut de acord cu Guvernul Romaniei asupra unei sume in schimbul careia sa renunte la drepturile de proprietate asupra domeniului Peles (castelele Peles, Pelisor si Foisor). Suma, modica de altfel, era de 30 milioane de euro. Chiar si asa, reprezentantii statului roman nu au cazut de acord cu regele asupra acestui schimb. Ulterior, mare parte din mosia regala Peles a fost retrocedata fostului proprietar, la fel ca si alte bunuri care i-au fost confiscate de regimul bolsevic instalat in Romania la sfarsitul anilor ‘40.
Pentru a prezenta o situatie exacta a averii Regelui Mihai, am solicitat avocatului Casei Regale o lista cu proprietatile retrocedate fostului suveran. Am fost refuzati politicos, dar ferm, domnia sa precizand ca nu are o astfel de lista, dar ca, in cazul in care am face noi o lista, pe baza datelor publice, am putea purta o discutie pe aceasta tema. Discretia Casei Regale cu privire la proprietatile recuperate este de neinteles cata vreme avem de-a face, aici, cu revendicarea indreptatita a unor proprietati confiscate de