Infiintarea unei companii-mamut de electricitate, care sa inglobeze mai bine de jumatate din piata de profil, este considerata de catre Societatea Academica din Romania (SAR) un adevarat "pericol pentru siguranta energetica a tarii". Intr-un raport care analizeaza proiectul guvernamental de creare a unui holding national de distributie si generare, SAR apreciaza ca acest proiect nu este in concordanta cu normativele europene si, in plus, ar trebui continuat procesul de privatizare din sectorul energetic.
Saptamina trecuta, guvernul ar fi trebuit sa ia in discutie proiectul initiat de AVAS privind constituirea unei Companii Nationale Energetice. Compania ar urma sa fie compusa din trei filiale Electrica neprivatizate (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud), generare hidro (toata compania Hidroelectrica) si termo (complexurile Turceni si Rovinari). Toate acestea s-ar afla sub coordonarea Electrica, ce ar urma sa investeasca in societati de generare banii obtinuti din privatizarile anterioare ale companiilor de distributie.
Aflat sub autoritatea AVAS, noul holding ar detine circa 60 la suta din productia de energie a Romaniei. Ulterior, compania ar fi privatizata pe bursa, prin vinzarea unor pachete de actiuni.
Criticile SAR
Cam acesta ar fi, foarte pe scurt, planul guvernamental. In raportul sau, SAR constata intai de toate lipsa aproape generala a unei dezbateri politice pe acest subiect. Numai PSD, spune SAR, ameninta cu o motiune de cenzura daca proiectul este aprobat de catre guvern. PSD se opune re-infiintarii unui jucator dominant precum fostul RENEL (CONEL), care ar fi foarte greu de supravegheat dupa o eventuala privatizare. Pe de alta parte, tot PSD considera ca viitoarea companie ar furniza energie catre populatie la un pret mai mare decit cel pentru companii.
In continuare, SAR apreciaza ca sunt m