» Desi apele au inceput sa se retraga, in nordul Moldovei au mai cazut 302 case in ultimele doua zile.
» Premierul Tariceanu promite reconstructia urgenta a tuturor locuintelor prabusite (800 la aceasta ora), precum si repararea celor avariate cu fonduri de la buget.
» Expertii in politici publice sustin ca statul n-ar trebui sa se implice in refacerea caselor, pe banii contribuabililor, ci doar sa le asigure sinistratilor containere in care sa stationeze cateva luni.
Bilantul pagubelor provocate de inundatii, realizat de Ministerul de Interne, indica vineri la pranz 498 de case prabusite. Ieri, la ora 12, numarul total al caselor distruse se ridica la 800, potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu. "Nu vreau ca iarna sa-i prinda pe oameni dormind in corturi sau in alte locuri improvizate", a declarat seful Guvernului, promitandu-le sinistratilor atat reconstructia caselor cazute, in procedura de urgenta, cat si repararea celor avariate.
In timp ce politologii apreciaza ca sinistratii din acest an electoral au noroc, deoarece "politicienii sunt mai sensibili si mai reactivi", expertii in politici publice sustin ca generozitatea guvernamentala poate provoca neplaceri cu iz penal din cauza "abuzului de fonduri" necesare reconstructiei.
Premierul Tariceanu a cerut Ministerului Lucrarilor Publice sa inceapa, chiar de saptamana viitoare, achizitia materialelor de constructie necesare refacerii caselor prin licitatii organizate la Bursa de Marfuri, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori, precum si angajarea unor firme de constructii. El a explicat ca oamenii trebuie adapostiti inainte de venirea iernii si, din acest motiv, Guvernul nu poate astepta trei luni pentru a face achizitiile publice, conform procedurilor legale. "Suntem intr-o situatie de urgenta. Reconstructia caselor este o prioritate pentru Guvern