Scumpirea abruptă a produselor siderurgice îmbunătăţeşte parametrii de performanţă ai combinatelor siderurgice, ceruţi de Bruxelles Cele şase uzine de oţel mai au o jumătate de an Scumpirea abruptă a produselor siderurgice îmbunătăţeşte parametrii de performanţă ai combinatelor siderurgice, ceruţi de Bruxelles
Cele şase uzine de oţel mai au o jumătate de an pentru a-şi dovedi viabilitatea. Acum, doar combinatele din Galaţi, Reşiţa, Călăraşi, Târgovişte pot intra mai relaxate în examen.
La 14 mai, Arcelor Mittal, cel mai mare jucător din lumea oţelului (cu 10% din producţia mondială), anunţa creşterea preţurilor pentru produsele plate livrate de unităţile din Europa, deci inclusiv de cea din Galaţi. Noul preţ de referinţă pentru bandă laminată va fi de 720 euro pe tonă, cu 100 de euro peste cotaţiile internaţionale din luna precedentă.
(Din aprilie 2007 până în aprilie 2008, cotaţiile urcaseră cu doar 150 de euro). "Această creştere este consecinţa directă a creşterilor consistente ale preţurilor materiilor prime. În ultimele 12 luni, cotaţiile mondiale ale principalelor materii prime (cocs, fier vechi) practic s-au dublat.
Vremea câştigurilor solide
Dar, pe 27 iunie, un alt comunicat, cu o nouă creştere - noul preţ de referinţă începând din septembrie este de 770 euro/tonă - şi o nouă explicaţie. "Ajustarea este rezultatul direct al cererii robuste în Europa şi în restul lumii." Din Germania s-a anunţat deja că tabla Arcelor pentru automobile va fi mai scumpă cu 60% începând de la anul.
Săptămâna trecută, grupul a afişat nişte rezultate care au rupt gura târgului - profit net de 8,2 miliarde dolari pe primul semestru, cu 65% mai mult decât cu un an în urmă. Vânzările au crescut în aceeaşi perioadă cu 31%, la aproape 68 miliarde de dolari.
"Am obţinut creşteri semnificative de preţuri prin renegocierea contracte