Nevoia de somn a organismului este conditionata genetic, dar depinde si de comportamentul fiecaruia, de modul in care "si-a educat" creierul.
Uneori, dormitul in exces este semnul unor boli mentale ori infectioase, insa exista situatii in care somnul prelungit este doar o dorinta de prelungire a vacantei. Daca se depasesc 17 ore de somn in cursul unei zile si trezirea este extrem de grea, persoana in cauza sufera de hipersomnie patologica.
O britanica in varsta de 27 de ani sufera din copilarie de o boala rara a somnului, numita hipersomnie, relateaza publicatia The Independent in editia electronica. Maladia respectiva se intalneste o data la 25.000 de persoane.
Dupa o copilarie chinuita de dormitul in exces, tanara britanica a reusit, la 27 de ani, sa primeasca un tratament adecvat. Tanara si-a dat seama ca sufera de o tulburare grava a somnului cand avea 21 de ani si locuia in camin. Intr-o prima faza, a crezut ca sufera de narcolepsie (nevoia necontrolata de a dormi oriunde), dar specialistii au diagnosticat-o cu un alt fel de tulburare a somnului, mai putin grava.
"Hipersomniile patologice sunt extrem de rar intalnite. O persoana poate, totusi, sa sufere de hipersomnie daca are o boala infectioasa ori o afectiune a creierului", spune medicul Ovidiu Bajenaru, neurolog la Spitalul Universitar din Bucuresti, citat de Evenimentul Zilei in editia electronica. Bolile infectioase care pot avea astfel de manifestari pot fi hepatita A sau meningita.
Un alt tip de "hipersomnie" apare dupa concediu, deoarece organismul se obisnuieste cu mai multe ore de somn. "Dupa doua-trei saptamani o sa va reveniti la normal. Ca sa va adaptati mai usor, solutia este sa va puneti ceasul sa sune, zilnic, la aceeasi ora si sa va treziti chiar atunci. Mesajul trebuie sa fie foarte clar pentru creier. Este contraindicat sa-l zapaciti