Sindicatul RomâniaFilm a prezentat, ieri, hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care cele 18 cinematografe transferate în 2006 în administrarea autorităţilor locale trebuie să revină în patrimoniul regiei. Potrivit preşedintelui sindicatului Maria Bikfalvi, printr-o decizie "irevocabilă" a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a anulat atât Hotărârea Guvernului privind cele 18 cinematografe cât şi Hotărârea referitoare la strategia privind privatizarea sălilor şi grădinilor de cinema din administrarea RADEF. "Instanţa a motivat că noi nu am fost prezenţi la comisia de dialog social de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Au făcut nişte hotărâri fără ca Sindicatul Liber să fie prezent la discuţii", a explicat Bikfalvi.
Adrian Iorgulescu susţine că intenţionează să realizeze un nou proiect de Hotărâre a Guvernului pentru transferul celor 18 cinematografe. Potrivit ministrului, ÎCCJ şi-a motivat decizia prin faptul că nu a existat avizul Consiliului Economic si Social. Noua hotărâre va avea şi avizul acestui consiliu.
Cele 18 cinematografe transferate de Guvern în administarea autorităţilor locale sunt: "Patria" din Braşov, "Republica" din Cluj-Napoca, "Modern" din Suceava, "Capitol" din Timişoara, "Transilvania" din Oradea, "Tineretului" din Caransebeş, "Victoria" din Călăraşi, "Chioarul" din Şomcuta Mare, "Arta" din Cristuru Secuiesc, "Progresul" din Drăgăşani, "Pescăruş" din Brăila, "Lumina" din Gura Humorului, "Zarand" din Brad, "Victoria" din Covasna, "Transilvania" din Miercurea Ciuc, "Alutus" din Slatina şi "Flacăra" din Râmnicu-Vâlcea şi complexul cinematografic "Libertatea" din Oradea.
Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc a declarat că cinematograful a fost construit de autorităţile locale şi că acesta face parte din patrimoniul oraşului. El intenţionează să înceapă o procedură separată de preluarea a clădirii. La Timiş