Alexandr Soljenitin, cel care s-a stins duminica seara la varsta de 89 de ani, a fost scriitorul care a dezvaluit adevarata fata a comunismului scrie Vitalie Ciobanu, intr-un comentariu pentru Radio Europa Libera.
Nici una dintre marturisirile facute de fostii disidenti sovietici refugiati in Occident - asa cum ne spunea si Monica Lovinescu de la microfonul Europei Libere - nu a avut puterea de convingere si argumentele-forte prezentate de Soljenitin. Nuvela "O zi din viata lui Ivan Denisovici" dar mai ales "Arhipelagul Gulag" - scrieri inspirate de ororile spatiului concentrationar sovietic, pe care scriitorul le-a cunoscut pe propria piele - au smuls valul autoinselaciunilor de pe ochii multor intelectuali de stanga din Occident, fascinati de utopia sovietica, iar unii dintre ei chiar pusi in slujba acestei ideologii criminale.
In fosta RSS Moldoveneasca, despre odiseea antitotalitara a lui Soljenitan s-a auzit mult mai tarziu, abia in contextul perestroikai lui Gorbaciov, atunci cand dezvaluirile legate de crimele stalinismului capatasera proportii coplesitoare, iar cartile celebrului opozant anticomunist, scoase de la index, au inceput sa fie editate. Eu personal am auzit pentru prima data despre Soljenitin in anii studentiei mele sovietice. Daca noi, studentii romani, eram chestionati de KGB pentru cartile de peste Prut pe care le citeam in mod clandestin – Eminescu (opera politica), Sadoveanu, Rebreanu, Marin Preda s.a. -, unii dintre colegii nostri rusofoni, oricat de straniu ni se parea atunci, erau supusi unor interogatorii pentru ca ii citeau pe Soljenitin, Zinoviev sau Bukovski.
Noi traiam frustrarile identitatii noastre romanesti interzise, ei erau conectati la ideile subversive ale disidentilor sovietici. Cred ca si acest gen de decalaj explica, intre altele, incapacitatea moldovenilor de a asimila in profunzime democratia moderna,