Daca sunt reale, datele sondajul INSOMAR, dat duminica publicitatii, ofera o imagine interesanta despre tendintele de vara inundata - toamna electorala ale romanilor. Cel putin trei elemente merita o privire mai atenta - componenta viitorului Parlament, posibilele aliante de guvernare, popularitatea presedintelui.
Potrivit sondajului, in viitorul Parlament vom avea doua trei partide: PDL-38%, PSD-26%, PNL-16%. Toate celelalte, inclusiv UDMR si PRM, nu ar trece pragul electoral. Cu amendamentul ca, in general, maghiarii obtin la vot mai mult decat in sondaje, deci ar avea o sansa sa patrunda in legislativ, este clar trendul de concentrare a scenei politice, ceea ce e un lucru bun.
Orientarea catre partidele cu suficenta forta pentru a-si pune in aplicare proiectele este un semn de maturitate a electoratului care a inceput sa inteleaga cum se face politica.
Nu e de ignorat nici faptul ca avem o testare mai concludenta pentru votul de lista, iar in toamna vom avea vot uninominal, tip de scrutin in care personalitatea candidatului poate modifica optiunea politica din cadrul colegiului.
Potrivit aceluiasi sondaj, oamenii nu sunt insa deloc lamuriti cum se va vota. 42,6% dintre subiecti nu stiu cum se vor desfasura alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, 27,2% cred ca nu se va schimba nimic in sistemul de vot si doar 30,2% dintre subiecti stiu ca se va schimba ceva. Asadar, votul va fi in continuare puternic politizat.
Daca ne uitam la procentul primelor clasate observam, din start, ca niciunul dintre partide nu poate guverna singur. Daca facem combinatii vedem ca, teoretic, fara PD-L nu poate exista majoritate. PSD si PNL insumeaza 42% si cu tot cu redistribuirea ar putea ajunge undeva spre 50%, poate putin peste, dar la limita. In schimb, refacerea Aliantei D.A ar crea o majoritate confortabila, la fel ca