Experţii UE sunt aşteptaţi pentru a autoriza procesatorii să exporte carne pe piaţa comunitară Lohnul este soluţia optimă pentru ca şi fermierilor români să li se permită exporturi
Experţii UE sunt aşteptaţi pentru a autoriza procesatorii să exporte carne pe piaţa comunitară
Lohnul este soluţia optimă pentru ca şi fermierilor români să li se permită exporturi de carne în UE. Ei trebuie să importe materia primă numai din ţări fără pestă porcină.
În cursul lunii august, o misiune a Comisiei Europene va evalua mai multe fabrici de preparate din carne de porc care vor să livreze produse în spaţiul comunitar folosind metoda lohn, adică utilizând materie primă adusă din zone libere de pestă porcină. Misiunea va începe pe 18 august şi va viza şapte unităţi care au cerut dreptul de a livra produse din carne de porc în alte state UE.
Misiunea Oficiului veterinar şi pentru hrană (Food and Veterinary Office - FVO) are loc "ca urmare a solicitării venite din partea Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Veterinare", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, citat de Mediafax.
El a adăugat că instituţia a solicitat Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) o listă a fabricilor care vor să folosească metoda lohn, iar acestea sunt cele ce urmează să fie inspectate de echipa de evaluare. "Verificările se vor referi de exemplu la asigurarea trasabilităţii, a respectării normelor sanitar-veterinare.
Aceasta este o misiune preliminară, în urma căreia se va întocmi un raport. Dacă totul merge bine, în final se va emite şi publica în Jurnalul Oficial o decizie în care vor fi cuprinse unităţile care au fost aprobate să facă livrări în UE", a mai spus Roatiş.
Şansele sunt puţine, dar trebuie jucate
Potrivit preşedintelui ARC, Sorin Minea, misiunea de evaluare va dur