Beijingul conduce o masinarie sportiva de tip militar, care pune victoriile mai presus de orice - sustine Joseph Capousek, concediat recent din postul de antrenor al echipei chineze de
Beijingul conduce o masinarie sportiva de tip militar, care pune victoriile mai presus de orice - sustine Joseph Capousek, concediat recent din postul de antrenor al echipei chineze de caiac-canoe.
Atletii chinezi sunt muncit i "ca niste cai" pentru a aduce glorie Chinei, spune tehnicianul german. Ofi cialii sportivi chinezi au respins însa în mod regulat aceste acuzatii.
Cui Dalin, director adjunct al Administrat iei generale sportive, sustine ca Beijingul nu s-a gândit niciodata sa obtina un numar record de medalii de aur. Totusi, una dintre luptele cele mai asteptate de la aceasta editie a Jocurilor Olimpice este competit ia dintre SUA si China.
Care dintre cele doua tari va câstiga cele mai multe medalii de aur? Aceasta e întrebarea. De la câstigarea primului aur, la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, China a facut progrese remarcabile într-o serie de sporturi olimpice. La Atena, în 2004, a câstigat 32 de medalii de aur - si s-a clasat pe locul doi dupa SUA, care au obtinut 36 de medalii.
O cercetare facuta la Universitatea Sheffi eld Hallam din Marea Britanie preconizeaza ca, în aceasta vara, China va câstiga cele mai multe medalii de aur: 46. Capousek, care a preluat echipa Chinei în 2005, spune ca sportivii chinezi vor face tot ce le sta în putere pentru a transforma predict ia în realitate. În opinia sa, pentru a-si împlini acest vis, tara a pornit un program sportiv, care instaureaza "un regim asemanator celui militar".
Antrenorul Joseph Capousek, nascut în Cehoslovacia, a povestit ca membrii lotului de caiac-canoe, cu vârste cuprinse între 16 si 30 de ani, erau supravegheat i de dimineata pâna seara. Se alin