» Rechizitoriul a fost finalizat in 1997, iar de atunci dosarul s-a plimbat printre instante.
» Curtea Suprema a decis rejudecarea sa, dupa ce toti suspectii au fost achitati.
Geanina Diaconu
redactor
In 1997, procurorii constanteni finalizau cel mai mare dosar de abuz in serviciu si inselaciune de la acea vreme. Suspecti erau trei fosti directori de la CNM Romline si santierul Naval 2 Mai Mangalia, dar si un cetatean grec, administrator al unei societati din Bucuresti. Potrivit rechizitoriului, la sfarsitul anului 2003, societatea comerciala Socib Maritime trimitea o oferta de colaborare Companiei de Navigatie Maritima Romline. Administratorul firmei, grecul Nearchos Christodolidis, solicita inchirierea a mai multor nave de tonaje diferite. Zis si facut. CNM Romline a inchiriat firmei din capitala navele "Delta1", "Delta 2" si "Amara", iar durata contractelor a fost convenita pe o perioada de 5 ani. Procurorii sustin ca in schimbul acestor servicii, grecul trebuia sa plateasca o taxa de numai 36.000 de dolari pentru fiecare nava pe an.
Totodata, Nearchos Christodolidis trebuia sa achite si o garantie de 400.000 de dolari pentru fiecare ambarcatiune. Astfel, la inceputul anului 1994, cele trei nave au fost predate, desi administratorul Socib nu achitase sumele prevazute cu titlu de garantie. Pentru acest lucru, anchetatorii l-au tras la raspundere pe Paul Dinulescu, care la acea vreme era manager al CNM Romline. La acea vreme pachetul majoritar al acestei companii apartinea Fondului Proprietatii de Stat si toate bunurile lor, de la navele maritime pana la instalatii si amenajari pentru reparatii, intrau in categoria bunurilor de interes public.
Interese la nivel inalt
Luat la intrebari de procurori in legatura cu incheierea si desfasurarea acestui contract, Dinulescu a aruncat vina in sarcina unui fost sec