» Varful viiturii provocate pe Prut prin cresterea debitului deversat de la acumularea de la Stanca Costesti va ajunge la Galati in jur de 15-16 august.
"Nu avem nici o prognoza clara deocamdata in ceea ce priveste evolutia debitelor pe Prut. In acest moment, se deverseaza circa 600 de metri cubi pe secunda din acumularea de la Stanca Costesti si abia dupa ce unda de viitura va trece de Trifesti din judetul Iasi vom sti mai exact ce ne asteapta. De la Trifesti la Galati se estimeaza ca unda va face in jur de 10 zile si probabil ca va ajunge in zona judetului in perioada 15-16 august", a declarat prefectul Galatiului, Gabriel Panaitescu. Deocamdata, singurele pagube inregistrate sunt inundarea, in zona satului Fundenii Vechi, a unei suprafete de 370 de hectare de terenuri aflate in zona inundabila, din care 90 ha islaz, 70 ha cultivate cu floarea soarelui, 10 ha de porumb, 25 ha cultivate cu grau si 175 ha de terenuri agricole necultivate, precum si inundarea pe o lungime de 500 m a drumului de acces spre comuna Namoloasa, determinand "mutarea" accesului spre localitate pe digul de aparare la Siret.
Date fiind debitele crescute prognozate pentru urmatoarea perioada pe Prut, prefectul Galatiului a dispus luarea principalelor masuri pentru protejarea zonelor vulnerabile. Echipele de la interventie de la Administratia Nationala "Apele Romane", Directia de Gospodarire a Apelor Galati, lucreaza acum la intarirea cu pamant a digului din zona Bratesul de Jos, iar la Slobozia Oancea, impreuna cu echipe de la administratia drumurilor nationale, se construieste un dig din saci pentru apararea DN 26, Galati-Barlad. S-a realizat si un inventar al cantitatii de substante chimice periculoase si combustibil detinute de societatile care functioneaza in zona Platformei Industriale Est din Galati, pentru a fi evitate poluarile accidentale, in cazul in care