Preturile terenurilor si apartamentelor sufera o corectie in acest moment, motiv pentru care preturile vor scadea. Apartamentele noi, care nu sunt in locatii premium, se vand chiar si cu 1300 de euro/mp, in timp ce apartamentele vechi vor ajunge la nivelul preturilor din 2005-2006, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Speranta Munteanu, Senior Director - Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers România.
Informatia pe scurt:
Proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor, prin urmare se asteapta o corectie. Daca nu sunt in locatii premium, apartamentele noi se vand la preturi cu 15-20% sub asteptarile initiale ale dezvoltatorilor respectiviApartamentele vechi vor ajunge sa se vanda la nivelul la care era pretul in 2005-2006.In Bucuresti se va dezvolta un nou business: cel al inchirierilorDaca nu se dezvolta infrastructura de transport, Romania risca sa piarda avantajul pe care i-l poate aduce situarea la granita UE pe segmentul de logistica.Efectele crizei subprime in Romania: o maturizare rapida a mediului bancar, o mai mare atentie si circumspectie dupa efervescenta cu care bancile au acordat credite.Reporter: Romania a fost vazuta ca o piata imobiliara plina de oportunitati in regiune. Ce a facut-o atat de atractiva?
Speranţa Munteanu: Piata din Romania pe real estate a fost interesanta din doua motive. Primul, pentru ca am avut zone de real estate total neacoperite, si aici ma refer la cladirile de birouri. Poate va amintiti ca la nivelul anilor '94-'95, birourile cele mai elegante erau in blocuri de apartamente reconvertite la spatii de birouri si facute functionale pentru acest scop. La acea vreme piata spatiilor de birouri a fost o piata absolut virgina, clientii multumindu-se cu foarte putin din perspectiva calitatii spatiilor.
Similar, zona de spatii comerciale. Spatiile com