SEMNAL ● Focare de infectie in localitatile inundate
Hepatita A, tetanosul, dizenteria, meningita, tuberculoza sint bolile care ameninta populatia din zonele afectate de inundatii, informeaza autoritatile sanitare.
SEMNAL ● Focare de infecţie în localităţile inundate
Hepatita A, tetanosul, dizenteria, meningita, tuberculoza sînt bolile care ameninţă populaţia din zonele afectate de inundaţii, informează autorităţile sanitare.
Riscul răspîndirii unor epidemii în localităţile aflate sub ape se menţine din cauza lipsei apei potabile şi a condiţiilor de igienă. Animalele moarte care plutesc în curţile oamenilor reprezintă, de asemenea, focare de infecţie. Riscul îmbolnăvirii populaţiei este cu atît mai mare cu cît meteorologii anunţă încălzirea vremii în perioada următoare.
MĂSURI. Ministerul Sănătăţii Publice a întreprins o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din satele afectate. Autorităţile de sănătate publică din judeţele Maramureş, Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Harghita au început campaniile de vaccinare împotriva hepatitei A şi tetanosului. Totodată, au fost distribuite populaţiei materiale sanitare, săpun, detergent, prosoape din hîrtie, substanţe dezinfectante.
Oamenii din localităţile inundate sînt sfătuiţi să bea doar apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită. Mare atenţie trebuie avută la condiţiile igienice necesare preparării, depozitării şi consumului alimentelor. În cazul apariţiei unor simptome de boală diareică sau alte semne de boală, se recomandă evitarea automedicaţiei şi prezentarea imediată la medicul de familie sau la punctele de prim ajutor instalate în zonele afectate.
Medicii de familie şi asistenţii medicali din teritoriu sînt obligaţi să raporteze imediat cazurile de boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanos, hep