Fostul vicepreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor Vasile Buşe obţine daune morale pentru detenţie ilegală, după Miron Cozma şi judecătorul Valentino Acatrinei Anularea
Fostul vicepreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor Vasile Buşe obţine daune morale pentru detenţie ilegală, după Miron Cozma şi judecătorul Valentino Acatrinei
Anularea decretului de graţiere de către fostul preşedinte Ion Iliescu, în decembrie 2004, pe numele a 46 de persoane a dus la declanşarea unui val de procese.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, trebuie să primească de la statul român 10.000 de euro pentru traumele suferite în timpul celor 178 de zile în care a fost arestat ca urmare a anulării decretului de graţiere.
Aceeaşi sumă i-a fost acordată de magistraţi şi fostului judecător Valentino Acatrinei. Lista celor care trebuie despăgubiţi de statul român continuă cu fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, Vasile Buşe. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au acordat acestuia daune morale de 100.000 de euro.
Toate cele 46 de persoane eliberate ca urmare a graţierii şi reîncarcerate ulterior au dat statul român în judecată şi cer despăgubiri de milioane de euro.
În plus, au toate şansele să câştige, având în vedere că instanţele au admis deja că anularea actului de graţiere a fost o decizie ilegală. Motivul invocat de persoanele reîncarcerate a fost aproape tras la indigo: traumele psihice provocate atât lor, cât şi familiilor.
Mai mult, în cazul fostului vicepreşedinte al BIR situaţia a fost atipică. El a fost beneficiarul unui decret de graţiere în perioada anterioară începerii executării pedepsei. Buşe a fost condamnat definitiv în 2004 de magistratii Curţii de Apel Bucureşti pentru un abuz în serviciu comis la acordarea unui credit de un milion de dolari firmei celebrului Ionel Ruse, ba