AFACERE ● Nava de lux a dictatorului face croaziere pe bani grei
Nascut din ambitia lui Ceausescu de a avea o nava prezidentiala cum nu s-a mai vazut pe Dunare, vasul de croaziera "Mures" inca se mai poate masura, de la egal la egal, chiar si dupa mai bine de 20 de ani de existenta, cu cele mai luxoase ambarcatiuni ce navigheaza pe fluviu.
AFACERE ● Nava de lux a dictatorului face croaziere pe bani grei
Născut din ambiţia lui Ceauşescu de a avea o navă prezidenţială cum nu s-a mai văzut pe Dunăre, vasul de croazieră "Mureş" încă se mai poate măsura, de la egal la egal, chiar şi după mai bine de 20 de ani de existenţă, cu cele mai luxoase ambarcaţiuni ce navighează pe fluviu.
În prezent, vasul se află în grija Forţelor Navale, iar misiunile pe care le poate îndeplini sînt din cele mai variate: punct de comandă şi conducere în timpul aplicaţiilor, activităţi de protocol, după aplicaţii, şi, pe latura civilă, navă de croazieră pentru firmele private dispuse să o închirieze contra unui tarif substanţial.
Ceauşescu a apucat să se bucure de ea o singură dată, de Ziua Naţională a României în 1986, însă, după ce a dispărut din peisaj, numeroase oficialităţi capitaliste au beneficiat de serviciile acestei adevărate citadele plutitoare. Multe dintre tratativele premergătoare aderării României la NATO s-au purtat pe puntea lui "Mureş", iar cea mai recentă activitate de protocol "0" a avut loc în vara anului trecut, în timpul exerciţiului "Danube Guard 07", cînd la bordul său au urcat preşedinţii României, Bulgariei şi Serbiei.
REMEMBER. Istoria navei "Mureş" a început la mijlocul anilor ’80. În 1979, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se construiască o navă prezindenţială care să o înlocuiască pe cea de care beneficiase pînă atunci – "Mihai Viteazul" –, ce fusese afectată de un incendiu. Bineînţeles, cea nouă