De la începutul anului, rulajele intermediarilor s-au diminuat semnificativ, lovite de scăderile bursiere Cele 76 de case de brokeraj de pe piaţă au intermediat, în primele şapte luni,
De la începutul anului, rulajele intermediarilor s-au diminuat semnificativ, lovite de scăderile bursiere
Cele 76 de case de brokeraj de pe piaţă au intermediat, în primele şapte luni, tranzacţii de numai 12,3 miliarde de lei. Belgienii, olandezii şi austriecii au rămas în top.
Reticenţa investitorilor faţă de bursa de la Bucureşti a redus valoarea tranzacţiilor intermediate de brokeri de la începutul anului cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut, când rulajul total s-a ridicat la 23,2 miliarde de lei.
Pe prima poziţie continuă să se situeze belgienii de la KBC Securities România, cu 1,34 miliarde de lei, echivalentul unei cote de piaţă de 10,92%. Faţă de intervalul ianuarie-iulie 2007, când au intermediat pe piaţa românească schimburi de 2,4 miliarde de lei, brokerii de la KBC au resimţit din plin efectele retragerii investitorilor.
"O parte au preferat să nu intre în piaţă în această perioadă, în timp ce alţii au ales să lichideze din poziţii. Ne-am menţinut pe prima poziţie în primul rând datorită clienţilor străini", explică Sorin Apostol, preşedintele KBC Securities România.
Schimbări la vârf în iulie
Pe locul secund, cu 6,9% din piaţă, se poziţionează sucursala din Bucureşti a ING Bank N.V. Amsterdam, cu un total de 861 milioane de lei, urmată de Raiffeisen Capital&Investment (841,5 milioane de lei). În ultima lună, austriecii au ocupat primul loc, după ce, în iunie, Intercapital deţinuse supremaţia pe piaţa românească.
O ascensiune de 12 poziţii, până pe locul secund, a fost înregistrată de HTI Valori Mobiliare, în timp ce KBC a coborât un loc, ocupând a treia poziţie în topul lunar. Cu 15 locuri mai sus faţă de lu