"Gata cu boicotul!" Peste patru zile încep Jocurile Olimpice de vară de la Beijing. Este a 29-a ediţie a marii competiţii. Unele au fost "pătate" de scandaluri politice. În 1936, la
"Gata cu boicotul!"
Peste patru zile încep Jocurile Olimpice de vară de la Beijing. Este a 29-a ediţie a marii competiţii. Unele au fost "pătate" de scandaluri politice.
În 1936, la Berlin, naziştii au transformat Jocurile într-un spectacol de glorificare a lui Hitler.
În 1956, la Melbourne, Egiptul, Irakul şi Libanul au boicotat Jocurile în semn de protest faţă de atacarea Egiptului de către Marea Birtanie, Franţa şi Israel. Olanda, Spania şi Elveţia nu au participat în semn de protest faţă de invazia sovietică în Ungaria.
În perioada 1964-1992, Africii de Sud i-a fost interzisă participarea la Olimpiadă din cauza politicii de apartheid.
În 1972, la München, membri ai grupului militar palestinian Septembrie Negru au ucis 11 atleţi israelieni şi un ofiţer german de poliţie.
În 1976, la Montreal, CIO a refuzat să interzică participarea Noii Zeelande la J.O., după ce selecţionata de rugby a acestei ţări a susţinut un turneu în Africa de Sud. Ca urmare, 25 de state africane au boicotat acea ediţie.
În 1980, la Moscova, mai mult de 50 de state în frunte cu SUA, au boicotat Olimpiada în semn de protest faţă de invazia sovietică în Afganistan.
În 1984, la Los Angeles, Uniunea Sovietică şi alte 13 ţări din blocul socialist au refuzat să participe (România nu s-a aflat printre ele), motivând cu lipsa unei securităţi corespunzătoare.
În Antichitate, toate conflictele încetau în perioada Jocurilor Olimpice. Acum, unii politicieni au îndemnat la un nou boicot olimpic. Spre onoarea mişcării olimpice, nimeni nu i-a ascultat.