Unul din trei romani este obez, iar McDonald's are in Romania circa 200.000 de clienti pe zi.
Obezitatea apare tot mai des la copii si poate provoca o serie de boli cronice cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer si afectiuni cardiace. Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii nu face nimic pentru a asigura o mancare sanatoasa copiilor nostri, care sa ii fereasca de pericolul obezitatii.
Acum doua luni, o lege de interzicere a comercializarii produselor de tip fast-food in scoli si gradinite a fost aprobata de Parlament si promulgata de presedintele Basescu. Ea insa nu este nici acum efectiv in vigoare si nici nu va fi pana la inceputul anului scolar, pentru ca oficialii de la minister nu au binevoit sa intocmeasca lista alimentelor interzise in unitatile de invatamant.
Sunt voci care spun ca nu este vorba despre incompetenta celor din Ministerul Sanatatii, ci despre faptul ca marile firme producatoare ale acestui tip de alimente fac presiuni ca sa nu piarda bani, iar oficialii MS s-au lasat convinsi.
Cert este ca alimentele fast-food sunt profund nesanatoase, chiar daca ne gadila papipele gustative. Contin E-uri periculoase, unele nu sunt bine preparate sau nu sunt proaspete. Toate aceste motive te fac sa le feresti de copii, nu sa le pui sub nasul lor.
Problema este ca in niciun chiosc alimentar scolar nu exista produse fara E-uri si ar trebui infiintata o intreaga industrie, cu agricultura aferenta, care sa produca astfel de alimente.
Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au adoptat legi pentru interzicerea comercializarii de produse fast-food in scoli. Mai mult, s-au facut si campanii care urmareau interzicerea reclamelor la produse de acest gen in cadrul emisiunilor TV pentru copii.
Asa cum se fac campanii impotriva alcoolului si fumatului (dar nu impotriva producatorilor,