» Plantatia de kiwi din comuna Ostrov, judetul Constanta, a implinit 13 ani. Dupa sase ani de adaptare, plantele au inceput sa rodeasca. Pe cele doua hectare s-a ajuns la o productie de aproape patru tone de fructe.
» Localnicii au botezat fructele exotice "cartofi", pentru ca seamana, la forma si culoare, cu leguma romaneasca. sefa Fermei 1 de la Ostrov, Mihaela Baciu(foto stanga), inginer horticol, ne-a explicat in detaliu de cata munca e nevoie pentru ca plantatia sa fie mentinuta si sa rodeasca in fiecare an.
» Climatul mediteranean din sudul Dobrogei permite cultivarea acestor fructe exotice. Horticultorii de aici au gasit o modalitate eficienta si naturala de coacere a fructelor de kiwi. Dupa recoltare, acestea sunt puse in lazi cu mere pentru a se desavarsi maturatia.
Oamenii nu stiau exact despre ce vorbeam cand i-am intrebat unde se afla plantatia de kiwi. Pe urma si-au dat seama ce vrem, cand le-am spus de fructele exotice pline de vitamina C. "A, pai ziceti asa, cartofii acrisori", se lumineaza la fata un taran. Toata lumea stie aici, in sudul judetului Constanta, in comuna Ostrov, de "cartofii" cei noi. Cel mai usor de ajuns pana acolo e sa treci Dunarea cu bacul, pe la Calarasi, apoi mergi cativa kilometri de-a lungul granitei cu Bulgaria, pe langa blocurile "vecinilor" de la Silistra, iar in final dai de niste cladiri vechi unde trebuie sa intrebi de Ferma 1 si de Mihaela Baciu, sefa fermei. Mica de statura, dar cu miscari ferme, tanara ne spune ca i-a placut mult sa lucreze aici, dupa ce inainte a facut practica in acelasi loc, ca studenta la Horticultura. A absolvit facultatea de profil din Cluj, dupa care a cerut sa fie repartizata in acest loc. si i s-a implinit dorinta, asa ca de trei ani are grija de actinidia deliciosa, fructul acela cat un cartof, maroniu si paros, pe care il stim cu totii de la supermarket,