Presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Poettering, le-a cerut atletilor care vor participa la Jocurile Olimpice (JO) ce vor incepe pe 8 august la Beijing sa protesteze fata de situatia drepturilor omului din Tibet, in vreme ce in China s-a in
Intr-un articol dintr-un ziar german publicat la sfarsitul saptamanii trecute, Poettering a scris ca iubirea fata de sport nu trebuie sa fie o scuza pentru ignorarea drepturilor omului.
"As dori sa-i incurajez pe sportivi, femei si barbati, sa priveasca lucrurile asa cum sunt, si nu invers. Fiecare sportiv poate, in felul sau, sa ofere un semnal. E datoria noastra sa nu-i uitam pe oamenii din Tibet, care lupta pentru supravietuirea lor culturala", a scris politicianul, la numai patru zile inainte de inceperea evenimentului sportiv.
Comentariile presedintelui Parlamentului European au venit in contextul scandalului generat de decizia autoritatilor chineze de a limita accesul presei la internet in perioada Jocurilor Olimpice, desi promisesera acces nelimitat pe web.
"Nu inteleg de ce guvernul chinez a limitat din nou accesul la internet si a renascut astfel scepticismul la nivel international", a declarat anterior ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.
In urma scandalului extins la nivel global, Comitetul International Olimpic (CIO) a intrat sub presiune, fiind acuzat ca nu a obligat deloc autoritatile chineze sa-si respecte promisiunile.
"Nu am de gand sa-mi cer scuze pentru ceva pentru care CIO nu e responsabil. Nu ne ocupam cu internetul in China", s-a aparat Jacques Rogge, director CIO, in fata acuzatiilor.
Situatia drepturilor omului din China si protestele din Tibet din luna martie impotriva guvernului de la Beijing au oferit Jocurilor Olimpice un aer controversat, in ciuda incercarilor disperate ale guvernului de a schimba imaginea tarii.