Croatia nu trebuie sa se scuze pentru operatiunea militara Furtuna (care a pus capat, in urma cu 13 ani, secesionismului sarb si a masacrat civili sarbi -n.r.), a apreciat, marti, presedintele Parlamentului de la Zagreb.
"Fortele militare croate nu au motive sa prezinte scuze pentru ca au eliberat teritoriul statului lor", a declarat presedintele Parlamentului croat Luka Bebic, la ceremoniile de la Knin, de marcare a 13 ani de la operatiunea Furtuna, citat de AFP.
"Au facut acest lucru in mod independent si eficient si erau indreptatite sa o faca", a continuat el, referindu-se la o declaratie recenta a presedintelui sarb Boris Tadici care, potrivit agentiei croate HINA, a invitat liderii croati sa isi ceara scuze pentru crimele comise impotriva civililor sarbi in timpul acelei ofensive.
In 2005, cu ocazia implinirii a zece ani de la operatiune, presedintele croat Stipe Mesici le-a cerut compatriotilor sai sa recunoasca toate crimele de razboi comise impotriva sarbilor.
Trei fosti generali croati, Ante Gotovina, Ivan Cermak si Mladen Markac, sunt judecati din luna martie de Tribunalul Penal International pentru implicare in crime de razboi comise in timpul operatiunii Furtuna.
Lansata in 4 august 1995, operatiunea "Furtuna" s-a soldat cu disparitia efemerei Republici Sarbe Krajina, autoproclamata de secesionistii sarbi pe circa o treime din teritoriul croat si a pus capat razboiului din Croatia.
Intre 150.000 si 200.000 sarbi au fugit atunci spre Serbia si Bosnia, iar circa "350 de civili, majoritatea batrani si bolnavi", care au ramas in casele lor, au fost ucisi, potrivit Parchetului Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie.
In schimb, potrivit centrului de documentare sarb Veritas, aproape 1.200 de civili au fost ucisi. Filila croata a Comitetului Helsinki pentru apa