Jucătorii de pe piaţa româneasca se îndatorează excesiv, iar riscurile unei recesiuni după model spaniol stârnesc îngrijorare în rândul analiştilor Cifrele au consacrat statutul
Jucătorii de pe piaţa româneasca se îndatorează excesiv, iar riscurile unei recesiuni după model spaniol stârnesc îngrijorare în rândul analiştilor
Cifrele au consacrat statutul construcţiilor de "motor" al economiei. Anul trecut, din cele 6 procente de creştere a PIB (produsul intern brut), construcţiile "au dat" 2,4%. ţn primul trimestru al anului, construcţiile au asigurat 1,7% din creşterea-record a PIB de 8,2%. Dependenţa economiei de construcţii devine un fenomen. Îngrijorător, spun analiştii economici.
Iar o paralelă cu evoluţiile recente înregistrate în state precum Spania sau Irlanda îndreptăţeşte o astfel de opinie. Construcţiile sunt sectorul cu cea mai mare creştere a contribuţiei în formarea produsului intern brut, de la 5,2% în 2001 la 9,1% în 2007, aproape de nivelul din Spania (11%).
Iar Spania a devenit un exemplu clasic al modului în care scăderea cererii de construcţii se reflectă în restrângerea creşterii economice (PIB-ul iberic a crescut cu numai 2,7%, cel mai redus nivel din ultimii doi ani). Din aceeaşi cauză, finanţele publice spaniole au intrat pe deficit, pentru prima dată în ultimii trei ani.
Creşterea dependenţei economiei de construcţii începe să fie îngrijorătoare şi la noi, mai ales dacă problemele din acest sector afectează şi sistemul financiar - consideră Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.
Analistul aminteşte că, potrivit ultimului raport asupra stabilităţii financiare, prezentat de Banca Naţională, construcţiile sunt printre cele mai îndatorate sectoare din economie, cu datorii de trei ori mai mari decât capitalul.
Băncile se uită strâmb la constructori
Banca centrală mai adau