Potrivit unui comunicat, dat publicităţii astăzi, de Institutul Naţional de Statistică, valorile salariale cele mai mari au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare (3.220 lei). La polul opus, cele mai mici salarii le-au obţinut persoanele care lucrează în domeniul prelucrării lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (689 lei). Conform sursei citate, câştigul salarial mediu nominal brut a fost în iunie de 1.738 lei, cu 25 de lei mai mare faţă de luna precedentă.
Fluctuaţiile câştigului salarial din timpul anului sunt determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Anul trecut, salariul era cu aproape un sfert mai mic Potrivit comunicatului Institutului Naţional de Statistică, comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 24,4%.
Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 14,5%.