La BCR s-ar aprinde becul rosu de alarma doar daca euro ar urca la 5,9 lei, situatie in care profitul bancii ar disparea din cauza amplorii riscului, insa un asemenea scenariu nu poate fi imaginat nici in visele cele mai rele, afirma Bernhard Spalt, vicepresedintele Erste Bank, responsabil cu managementul riscului si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR.
"Facem in mod constant teste de evaluare a rezistentei portofoliului pentru a vedea cum poate fi absorbit un soc valutar la nivelul clientului, sa-i intelegem gradele de senzitivitate si robustetea. La un curs de 4,2 lei/euro, atat de vehiculat de unii analisti la inceputul anului, BCR ar inregistra o usoara deterioare a portofoliului, dar ar ramane profitabila."
Spalt spune ca strategia Erste de management al riscului se bazeaza pe intelegerea capacitatii clientului de a obtine venituri in diferite situatii, fara a se baza prea mult pe colateral.
"Colateralul este secundar. Trebuie sa ma bazez pe cash flow-ul clientului si pe cat de sigur pot fi ca acesta este sustenabil in timp. Practic, prima problema pe care mi-o pun este: poate plati?"
Din acest punct de vedere, seful riscului Erste considera ca BNR face pasi buni prin noul proiect de reglementare a creditului de retail. "Piata trebuie racorita un pic pentru ca sunt jucatori care vor sa creasca cu orice pret."
Ca orice administrator al riscului, Spalt este mai putin interesat de volumele de vanzari si mai mult de calitatea portofoliului.
El spune ca exista un conflict natural intre managerul de risc si oamenii de vanzari dintr-o banca si chiar daca vanzatorilor nu le place, trebuie sa existe un acord intre cele doua parti pentru ca altfel nu se poate face un business sustenabil.
"Managerul de risc poate juca roluri diferite. Pot fi 'Doctor Nu' si sa nu accept decat credit acoperite 100% cu garantii, sau pot sa am a