Băuturile din fructe care sunt îndulcite suplimentar cresc riscul de diabet de tip 2, conform unui studiu american. Astfel, s-a observat că persoanele care beau două pahare pe zi au cu 25 la sută mai multe şanse să facă respectiva boală, comparativ cu cele care beau un singur pahar pe lună. Cercetarea şi-a propus să demonstreze că, deşi piaţa a fost invadată de produse promovate ca fiind naturale, beneficiile acestora sunt mai mult o strategie de creştere a vânzărilor.
Astfel, apa minerală cu adaos de suc de fructe, ice-tea, limonada şi celelalte băuturi nonalcoolice considerate naturale au fost catalogate drept factori de risc. Cercetătorii spun că băuturile menţionate, îndulcite suplimentar, duc la o creştere treptată în greutate, care este una din principalele cauze ale diabetului de tip 2. Efectele nocive apar numai în cazul băuturilor îndulcite cu zahăr sau fructoză sirop. Aceşti compuşi influenţeză secreţia de insulină, care are un rol major în cazul acumulării de kilograme în exces şi dezvoltarea diabetului.
La studiu au participat aproape 60.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 21 şi 69 de ani. Cercetarea a început în anul 1995 cu analiza modului de viaţă, a greutăţii, înălţimii, consumului de alcool şi tutun, iar la fiecare doi ani a fost dat publicităţii un raport. Persoanele care au participat la studiu nu sufereau de nici o formă de diabet, cancer sau afecţiune cardiovasculară. (E.H.)
Băuturile din fructe care sunt îndulcite suplimentar cresc riscul de diabet de tip 2, conform unui studiu american. Astfel, s-a observat că persoanele care beau două pahare pe zi au cu 25 la sută mai multe şanse să facă respectiva boală, comparativ cu cele care beau un singur pahar pe lună. Cercetarea şi-a propus să demonstreze că, deşi piaţa a fost invadată de produse promovate ca fiind naturale, beneficiile acestora sunt mai mult o strategie de creş