Gravitatea inundatiilor nu a fost cauzata de lipsa de informatii din partea Ucrainei. Avertizarile au venit, dar romanii nu le-au centralizat ca sa poata face o prognoza.
Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Internelor Cristian David declarau la sfarsitul lunii iulie ca „Romania nu a avut informatii de la Ucraina dupa data de 24 iulie, legate de debitele crescute ale Prutului si Siretului si ca de aceea nu s-au putut gestiona eficient inundatiile“. Numai ca autoritatile romane au primit informatii privind debitele si nivelurile raurilor incepand din 24 iulie si pana in 31 iulie, inclusiv de doua-trei ori pe zi, potrivit faxurilor trimise de reprezentantii Comitetului de Stat pentru Gospodarirea Apelor din Ucraina catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile din Romania. Vecinii nostri ne-au anuntat in 24 iulie de cresterea insemnata a debitului raurilor Prut si Siret, trimitandu-ne, ulterior, tabele zilnic cu cresterea debitelor.
„Va instiintam ca incepand din dupa-amiaza zilei de 24 iulie si continuand cu ziua de 25 iulie 2008, se asteapta o noua crestere a nivelului apei in bazinele raurilor Prut si Siret (zona de granita Kolomiea) cu 2–2,5 metri peste nivelul din ziua respectiva, la ora 8 dimineata“, ne-au avertizat vecinii nostri ucraineni. In preziua potopului din Moldova, ucrainenii ne-au trimis din nou un fax in care ne-au informat ca: „Se asteapta in noaptea de 26 iulie si ziua de 27 iulie ploi foarte puternice care pot duce la ridicarea nivelului apei cu 1,5-2 metri“.
Potrivit directorului Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului, Mary-Jeanne Adler, Romania a primit informatii privind debitele si nivelurile raurilor Prut, Siret si Ceremus, doar ca le-a primit dispersate si prea tarziu. „Am primit informari cu privire la cresterile debitelor si nivelurile celor trei rauri, numa