Un USAID în variantă rusească pentru spaţiul ex-sovietic
”Armament contra acorduri energetice” cu Iran şi Venezuela
Rusia încearcă, pe zi ce trece, să readucă la viaţă influenţa avută cândva de URSS. Spaţiul Comunităţii Statelor Independente, America Latină, Cuba, Arctica – practic o jumătate de lume este „revendicată” de o Rusie tot mai puternică. Dincolo de arma energetică, care a funcţionat până acum cu mare eficienţă, Rusia mai pune la punct şi alte mijloace „paşnice” pentru a-şi recâştiga prestigiul şi influenţa. Unele dintre acestea sunt copii fidele ale modelului american.
De pildă, înfiinţarea unei agenţii pentru spaţiul Comunităţii Statelor Independente (CSI), un fel de USAID care să promoveze interesele ruseşti în zona ex-sovietică. Agenţia, ce va funcţiona din septembrie în cadrul Ministerului de Externe rus, va ajuta financiar cetăţenii ruşi de peste hotare, ONG-urile, cooperarea în scopuri umanitare, potrivit cotidianului Kommersant. Bineînţeles, şeful statului, Dmitri Medvedev, va fi cel care va „ghida” politica agenţiei, ale cărei acţiuni vor tinde să neutralizeze pe cele ale filialelor USAID din CSI.
America Latină şi Cuba – terenul de joacă al Kremlinului
Recent, un influent parlamentar rus (Andrei Klimov, preşedinte al Comitetului Parlamentar pe probleme internaţionale) a anunţat că Rusia îşi reia prezenţa în America Latină şi Cuba, „parteneri de lungă durată” ai Federaţiei.
Secretarul Consiliului Securităţii ruse şi fost şef al FSB (serviciul secret, urmaş direct al KGB), Nikolai Patruşev, s-a deplasat în Cuba, ţară cu care Rusia doreşte să reia cooperarea. Mai exact, odată cu venirea la putere a lui Raul Castro, Moscova speră să transforme statul din America Centrală din nou într-un fief al său. Regimul de la Havana pare că a acceptat deja construirea de baze pentru avioanele militare ruseşti. La sch