Judetul Mures are vechi traditii in cresterea animalelor, in special a vacilor de lapte. Aceasta traditie se pastreaza si in prezent, prin locul fruntas la nivel national, raportat la numarul de crescatori si a productiei de lapte. In randul crescatorilor de animale, rasa cea mai raspanita o reprezinta Baltata Romaneasca, cu bune rezultate in ceea ce priveste productiile obtinute de lapte si carne.
Istoric
Baltata Romaneasca s-a format cu o suta de ani in urma, in Transilvania, Banat si Bucovina. A fost adusa in zona Medias de catre muncitorii care lucrau aici. Prin incrucisarea rasei Simmental cu cele autohtone s-a format rasa Baltata Romaneasca, o rasa prin excelenta mixta, ce produce lapte si carne. “In conditii bune de intretinere poate sa produca 6.000 litrii de lapte pe lactatie normala de 365 de zile şi poate sa faca in fiecare an un vitel. Daca taurasii sunt tinuti la îngrăşat pana la 17 luni, pot sa ajungă la o greutate de 520 de kilograme cu un randament de sacrificare de 60 % şi greutatea carcasei de 305 kilograme. Referitor la productia de carne, in sistemul actual european de apreciere se situeaza printre primele locuri”, ne-a declarat Cornel Podar, cercetator stintific la Statiunea de Cercetare Dezvoltarea Taurinelor Sangeorgiu de Mures.
Apreciere internationala
Caracteristicile rasei Baltata Romaneasca au fost recunoscute pe plan international, chiar si de specialistii americani. Cu o gama larga de animale la ingrasat, din rasele specializate de carne, americanii au spus ca cea mai buna este rasa Baltata Romaneasca Siementhal. Sub aspectul calitatii, prezinta fenomenul de maturare si perselare iar calitatea de exceptie a carnii este data de insusirile gustative si analitic fizico chimice care se fac.
“Este exportata in majoritatea tarilor lumii, chiar si in Africa De Sud, unde este utilizata cu succes la conditiile g