Sanctiunea de a declara nul recursul depus la o alta instanta decat aceea a carei hotarare este atacata reprezinta o prevedere neconstitutionala a Codului de Procedura Civila, a decis Curtea Constitutionala (CCR), motivand ca se ingradeste liberul acces la justitie.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate l-a constituit dispozitiile articolului 302 din Codul de procedura civila, care au urmatorul continut: "Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii".
Exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor judecatoresti si procedura de judecata sunt stabilite prin lege. Din aceste prevederi constitutionale, rezulta ca legiuitorul are libertatea de a stabili cazurile si conditiile in care partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac.
Dar libertatea legiuitorului de a stabili conditiile de exercitare a cailor de atac si procedura de judecata nu este absoluta, arata Curtea Constitutionala, care a admis exceptia de neconstitutionalitate in data de 24 iunie.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, s-a sustinut ca dispozitiile legale atacate sunt neconstitutionale, deoarece, sanctionand cu nulitate depunerea eronata a recursului la o alta instanta decat cea a carei hotarare se ataca, se ingradeste exercitarea dreptului la aparare si accesul efectiv la justitie, consacrate de Constitutie si de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
CCR mai arata ca recursul este conceput ca o cale extraordinara de atac, iar sanctionarea cu nulitatea pentru neindeplinirea cerintei prevazute de textul criticat - de cele mai multe ori din eroare, din ignoranta sau din alte motive, neimputabile recurentului - il lipseste pe acesta de posibilitatea de a arata, pe calea recursului, modul eronat, eventual abuziv, prin care s-a solutio