Nivelul lacului sarat de linga Braila nu a mai fost atit de scazut de mai bine de 20 de ani. Luciul de apa se retrage tot mai mult, lasind loc unor fisii intinse de uscat, fenomen ce nu s-a mai consemnat, la o asemenea amploare, din 1987, dupa cum ne-a explicat Ion Tanase, administratorul bazei de tratament "Flora" si a plajei amenajate din statiunea Lacu Sarat. "In 1987, a mai fost un nivel atit de scazut, dar si-a revenit imediat dupa ce au venit ploile si au alimentat pinza freatica. Lacul se alimenteaza din apele subterane si depinde in totalitate de starea acestora. In 1947, a secat complet si tot si-a revenit", ne-a spus Tanase. Potrivit acestuia, pe portiunile de unde se retrage apa, saratura formeaza o crusta care protejeaza stratul de namol, astfel incit proprietatile curative ale acestuia se pastreaza.
Datorita continutului ridicat de iod, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament.
Turistii asista ingrijorati la fenomenul care afecteaza lacul. "Ar fi mare pacat sa dispara lacul acesta. Venim aici de citiva ani, pentru cura cu namol si de fiecare data ne-am simtit mai bine, dupa citeva zile de tratament", ne-a declarat vrinceanul Dragos M., care era insotit pe plaja de sotia sa. Unii obisnuiti ai locului acuza administratia statiunii ca nu se ocupa de ingrijirea lacului. "Ar trebui sa-i desfunde cineva izvoarele. Eu nu inteleg cum de este lasata de izbeliste aceasta resursa de sanatate", ne-a spus Constanta Dediu, din Galati.
Administratia spune ca situatia este sub control
Administratorul Ion Tanase ne-a explicat, insa, ca legenda potrivit careia nu mai stie nimeni unde se afla izvoarele lacului, fiindca batrinul care s-a ocupat