Investitorii care au participat la procesul civil vor primi 103.720 de lei vechi actualizaţi cu inflaţia, în timp ce persoanele care au mers pe penal au şanse la despăgubiri egale doar cu suma investită, ajustată cu inflaţia. Prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) a făcut ca justiţia din Romånia să treacă prin experienţa a două procese record. În procesul civil, care a ajuns la o decizie definitivă în martie anul trecut, au avut cåştig de cauză aproa
Investitorii care au participat la procesul civil vor primi 103.720 de lei vechi actualizaţi cu inflaţia, în timp ce persoanele care au mers pe penal au şanse la despăgubiri egale doar cu suma investită, ajustată cu inflaţia.
Prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) a făcut ca justiţia din Romånia să treacă prin experienţa a două procese record. În procesul civil, care a ajuns la o decizie definitivă în martie anul trecut, au avut cåştig de cauză aproape 21.000 de păgubiţi, iar din procesul penal, aflat încă pe rolul Curţii de Apel, speră să primească despăgubiri încă 120.000 de persoane.
Ce au cele două procese în comun? Acelaşi scop: recuperarea sumelor depuse la fond, în contul unităţilor care n-au fost răscumpărate înainte de întrarea în incapacitate de plată, în mai 2000. Şi dovezile administrate sunt similare: expertizele contabile au concluzionat, în ambele procese, că nu se respectau prevederile legale privind calculul valorii unitare a unităţii de fond, că au fost făcute plasamente păguboase în companii necotate la bursă şi că s-a minţit în declaraţiile către CNVM.
Totuşi, soluţiile judecătoreşti în ceea ce priveşte valoarea despăgubirilor diferă foarte mult.
În procesul civil, investitorii vor primi o sumă reprezentånd numărul de unităţi de fond înmulţită cu 103.720 lei vechi (ultima valoare comunicată a unităţii de fond FNI) şi cu circa 300% - reprezentånd indi