BNR ar mai putea majora dobanda de politica monetara cel putin inca o data pana la sfarsitul anului, cu un sfert de punct procentual, considera analistii dupa ce pe 31 iulie piata a fost luata prin surprindere de decizia bancii centrale de a ridica rata la 10,25% pe an.
Noile prognoze de dobanda pentru lunile urmatoare merg si la peste 10,5%, in conditiile in care ultimele evaluari intrevad riscul ca si tinta de inflatie pe 2009 sa fie amenintata.
Printre motivele care ar putea determina BNR sa continue intarirea politicii monetare se numara si posibilitatea ca una dintre cele trei mari agentii internationale de evaluare sa anunte scaderea ratingului de tara. Speculatii privind acest risc au mai circulat in ultima vreme, insa ministul finantelor Varujan Vosganian a sustinut ca nu are semnale in acest sens. Romania are perspectiva negativa de rating din partea Fitch. De asemenea, Standard&Poor's a avertizat ca politica fiscala pro-ciclica (de stimulare suplimentara a cresterii economice) ar putea afecta ratingul de tara in viitor.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat luni ca "avem motive sa speram la un rating stabil pentru Romania". El a explicat ca agentiile de rating iau in calcul indicatori de risc cum ar fi dezechilibrul contului curent si daca acestia tind sa se deterioreze suplimentar si nu sunt direct vizati prin politici economice, ratingul scade. In schimb, daca exista politici adecvate sau apare o ameliorare a indicatorilor, ratingul creste.
"Ne asteptam la cel putin inca o crestere a dobanzii in conditiile in care ne temem ca sfarsitul de an ar putea aduce surprize negative legate de deficitul bugetar si de o posibila scadere a ratingului de tara. Credem ca este probabil ca rata dobanzii de politica monetara sa ajunga la 10,5% in lunile urmatoare, in contextul mentinerii unor riscuri semnificative. Daca Romania este retrograda