Efectele crizei care a zguduit lumea financiară internaţională nu s-au resimţit, încă, foarte acut la Bucureşti. Cu toate astea, trebuie să ne aşteptăm la anumite replici, mai mult sau
Efectele crizei care a zguduit lumea financiară internaţională nu s-au resimţit, încă, foarte acut la Bucureşti. Cu toate astea, trebuie să ne aşteptăm la anumite replici, mai mult sau mai puţin severe ale "seismului" care a avut ca punct de pornire Statele Unite ale Americii.
"Este imposibil ca efectele crizei să nu se vadă şi în România, pentru că de unde vin banii în America sau în Anglia, de acolo vin şi în economia românească. E adevărat însă că totul va fi la un nivel mai scăzut. Şocul major a fost preluat de SUA şi Marea Britanie", spune George Iacobescu, Chief Executive Officer (CEO) la Canary Wharf din Londra, al doilea centru financiar al Europei, după City.
Lipsa de lichiditate scumpeşte finanţările
Pe plan local, cea mai afectată a fost piaţa de capital. Asta pentru că, pe timp de criză, investitorii se retrag, întotdeauna, mai întâi de pe pieţele emergente şi abia apoi de pe pieţele de capital mature, precum cele din Vest.
În sectorul bancar, criza a fost resimţită indirect şi s-a manifestat prin scumpirea finanţărilor din afară, cauzată de lipsa de lichiditate de pe pieţele financiare internaţionale, precum şi de restricţionarea creditării. Acest ultim aspect a indus o stagnare evidentă a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară.
"O eventuală criză financiară în imobiliar are avantajul că va separa grâul de neghină. Companiile serioase care fac lucruri de calitate vor rezista, iar cei care doar au speculat vor dispărea", este de părere Iacobescu. Reuven Havar, directorul AFI Europe România, unul dintre cei mai activi dezvoltatori, priveşte cu optimism viitorul pieţei imobiliare locale.
"Speculatorii nu mai sunt candidaţii potriviţi